Wilde je twintig jaar geleden op internet, dan moest je in de meeste gevallen op zoek naar een vaste computer. Niet veel later ruilden we massaal onze Nokia 3310 in voor een smartphone en vandaag de dag kun je het internet écht overal om je heen vinden. Enter: het internet der dingen (ofwel: Internet of Things – IoT). Van communicatie tussen mensen, naar communicatie tussen ‘dingen’.
En die dingen zijn echt niet zo abstract als je misschien denkt. Dat kun je dagelijks om je heen zien. Je volgt je postpakket online, hebt een slimme energiemeter in huis of geeft je kind op het strand een speciale armband zodat je altijd weet waar hij is. En bij deze consumentenproducten blijft het niet.
Eén op de drie bedrijven werkt inmiddels met IoT. Zo gebruikt Undagrid Vodafone-technologie om ongeveer 10.000 bagagekarren, wielblokken en vliegtuigtrappen van Schiphol realtime in de gaten te houden. De objecten zijn namelijk onmisbaar voor het functioneren van de luchthaven.
Ligt een wielblok bijvoorbeeld niet op zijn plek, dan moeten dure monteurs vanwege de veiligheidseisen wachten tot het gevonden is. En dat zorgt al snel voor vertragingen voor de 68 miljoen passagiers en 1,5 miljoen ton vracht die de luchthaven jaarlijks ontvangt.
Dankzij de innovatie van Undagrid op Schiphol is ieder item nu voorzien van een tracker met SIM-kaart. Hierdoor kan het personeel via een app makkelijk zien waar het grondmaterieel zich op de luchthaven bevindt.
55 miljard IoT-apparaten
Er wordt voorspeld dat er in 2025 meer dan 55 miljard apparaten zijn aangesloten op het internet, zo blijkt uit onderzoek van Business Insider Intelligence. In 2017 waren dat er nog ongeveer 9 miljard. Tussen 2017 en 2025 zal er voor bijna 15 biljoen dollar worden geïnvesteerd in IoT door bedrijven die toekomstbestendig willen zijn en de sprong durven wagen.
Het verbeteren van de efficiëntie – zoals in het voorbeeld van Undagrid – is de meest voorkomende reden waarom bedrijven voor IoT kiezen, zo blijkt uit onderzoek van Vodafone. Organisaties focussen zich verder vooral op kostenbesparing, duurzaamheid, het verzamelen van data en het verbeteren van de klantervaring.
In hetzelfde onderzoek komt naar voren dat bedrijven die IoT hebben geadopteerd al snel een rendement op hun investering zien: gemiddeld zien de positieve gebruikers een omzetstijging van 19 procent sinds de introductie van IoT in hun bedrijf. Dat IoT zo hard groeit heeft dan ook alles te maken met zijn eigen succes.
Gewoon beginnen
IoT is zeker geen nieuw begrip, maar het staat wel in de kinderschoenen. Mocht je nog niet zijn begonnen, dan heb je de boot zeker niet gemist. Je kunt nog altijd de early adopter in jouw sector zijn en profiteren van alle bijkomstige voordelen, zo schrijft ook Erik Brenneis, Director Vodafone Internet of Things en CEO van Vodafone Global Enterprise.
Het is makkelijker dan ooit om een IoT-oplossing voor jouw bedrijf of werkgever te bouwen en te onderhouden dankzij nieuwe tools, technologieën en netwerken. Maar waar begin je? Het internet der dingen is ook een containerbegrip waar talloze zaken onder vallen.
Op Business Insider Nederland lees je de komende maanden meer praktische tips en ervaringen van Nederlandse ondernemers met IoT. Zoals het verhaal achter het Nederlandse Techmedic, dat slimme hartsensoren ontwikkelde zodat artsen op afstand hun patiënten kunnen monitoren.
Uiteindelijk draait IoT om mensen: om hun leven beter en makkelijker te maken of ze te helpen bij een slimmere bedrijfsvoering en nieuwe businessmodellen.
Dit is het eerste artikel in een reeks over IoT in samenwerking met Vodafone. Lees meer over onderzoek naar IoT in de IoT Barometer van Vodafone.
Bij Vodafone draait het Internet of Things niet alleen om things, maar vooral om mensen en de dingen die zij ermee doen. Of het nu gaat om slimmer en efficiënter werken, kosten besparen in je dagelijkse productie of een disruptief product lanceren: het Internet of Things van Vodafone maakt het mogelijk. Begin vandaag nog op vodafone.nl/iot.